duminică, 21 august 2011

Catina si proprietatile ei

Cand spunem CATINA, spunem ANTIOXIDANT. Asta este ceea ce trebuie sa retinem.  

Ce este si unde creste? Catina este un arbust tepos cu fructe mici albe sau rosii cu gust acrisor-astringent, care poate fi intalnit la noi in tara in zonele subcarpatice din Moldova si pana in Muntenia. Acest arbust nu este deloc pretentios, poate fi gasit in zonele uscate de deal, in zonele cu multa lumina si caldura, pe stanci, soluri uscate. Intrucat radacina sa este bine infipta in pamant si bine ramificata, ea devine foarte puternica astfel incat arbustul este o solutie foarte buna pentru protejarea solurilor cu risc de desertificare.

Ce se foloseste de la catina? In primul rand fructele (perioada de recoltare este august - octombrie, dar ele pot rezista si iarna la minus 40 de grade), apoi mugurii, frunzele, scoarta si radacina.

Fructele sunt cam greu de cules de pe ramuri din cauza spinilor. O metoda mai usoara ar fi sa desprinda ramurile incarcate cu fructe de pe trunchi si apoi fructele sa fie culese cu ajutorul unei furculite. Fructele se pot consuma crude, sub forma de suc, sirop, catina uscata sau pulbere, ulei de catina. Cel mai bine este sa se foloseasca fructe crude, intrucat ele contin cele mai multe vitamine. Pentru a obtine suc de catina, se spala fructele si se zdrobesc sau se trec prin masina de tocat carne sau prin masina cu care se separa rosiile; sucul astfel obtinut trebuie consumat in celmult o zi de la preparare. Siropul de catina se prepara prin amestecarea unei parti suc de catina si o parte miere de albine. Se omogenizeaza, se repartizeaza in recipiente inchise ermetic si se pastreaza la frigider. Catina uscata se poate cumpara de la farmaciile naturiste si se poate consuma ca atare sau se poate rasni obtinandu-se pulberea de catina. Uleiul de catina se gaseste tot in plafaruri.

Scoarta se desprinde de pe ramurile de pe care s-au cules fructele in prealabil.

Radacina este destul de greu de obtinut si de aceea nu se foloseste foarte des in terapie, dar ea are aproape aceleasi proprietati ca si scoarta.


Ce contin fructele de catina? 
1. Vitamina C (fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai multa decat citricele).
2.  Vitamina A (beta caroten) necesara pentru vedere se gaseste in catina alba intr-un procent mult mai mare decat in morcov.
3. Vitamina B1
4. Vitamnia B2
5. Vitamina B6
6. Vitamina B9
7. Vitamina E = vitamina tineretii implicată în cele mai importante procese de regenerare din organism
8. Vitamina K
9. Vitamina P
10. Vitamina F
11. Celuloza
12. Microelemente: fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu
13. Uleiuri complexe

In ce domenii se foloseste catina?
1. Industria alimentara: ceai din fructe, muguri, frunze si chiar scoarta, sirop din fructe, suc, nectar, gem, jeleu, dulceata, peltea, lichior, diverse bauturi alcoolice, ulei de fructe (cel mai valoros din punct de vedere medical).
Fructele se pastreaza cel mai bine in miere de albine. Secretul fructelor de catina se gaseste in seminte (adevaratul depozit de vitamine). De aceea se recomanda sfaramitarea intre dinti si mestecarea semintelor din fructe.
Este bine sa nu se consume catina seara, deoarece poate avea un puternic efect anti-somn, chiar mai mare decat al cafelei.

2. Industria farmaceutica:
- adjuvant pentru depresii, boala Parkinson, tumori, adenoame, leucemie;
- uleiul de catina este foarte benefic pentru: ulcer gastric si duodenal, alergii, diaree, urticarie, reumatism, afectiuni neuroendocrinologice, circulatorii si hepatice;
- are actiune reconfortanta, chiar cu efecte usor narcotice;
- se mai foloseste in alcoolism, anemii, astenie, stres, afectiunile oftalmologice, coronariene, hipertensiune arteriala, gingivite;
- mugurii de catina au efect afrodisiac, stimulează apetitul sexual, combat infertilitatea atat la femei cat si la barbati; sunt considerati "viagra naturala";
- ofera protectie impotriva radiatiilor;
- este utilizatain alimentatia cosmonautilor, datorita ecfectului energizant, echilibrant, dar si de crestere a rezistentei organismului la radiatiile cosmice
- se utilizeaza cu succes si in geriatrie (datorita vitaminelor A si E, uleiul din catina are efect regenerant, de intinerire si este folosit in foarte multe boli, atat pentru prevenire, cat si pentru tratare);
- foarte bun antiinflamator;
- bun in tratarea obezitatii, intrucat inhiba pofta de mancare;
- uleiul de catina este eficient in tratamentul arsurilor si escarelor, in dermatite, eczeme, cuperoza, acnee, psoriazis, arsuri solare;
- frunzele si mugurii de catina au efecte antitumorale;
- fructele si uleiul de catina scad colesterolul rau.

3. Industria cosmetica
- ajuta la intretinerea celulelor si la vindecarea ranilor, deoarece fructele de catina contin un procent de 35% acid palitoleic (un acid gras foarte important care se gaseste in compozitia pielii);
- uleiul din seminte de catina contine  17% acid oleic, 34% acid omega 3 şi 31% omega 6. Astfel, datorita multitudinii de ingrediente bioactive, uleiul de catina constituie o materie prima cu multiple efecte benefice pentru industria cosmetica;
- produsele cosmetice ce contin ulei de catina au proprietati nutritive, cicatrizante, emoliente si de protectie solara;
- uleiul de catina combate imbatranirea prematura a epidermei prin efectul antiradicalic si prin refacerea tesutului conjunctiv alterat de varsta.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Un comentariu:

  1. ea devine foarte puternica astfel incat arbustul este o solutie foarte buna pentru protejarea solurilor cu risc de desertificare. tratament escare la domiciliu

    RăspundețiȘtergere