vineri, 12 august 2011

Punguta cu doi bani - de Ion Creanga (asa cum o povestesc eu copiilor mei)


A fost odata ca niciodata un mos si o baba. Baba avea o gaina, iar mosul avea un cocos. Gaina se oua chiar si de doua ori pe zi si baba manca o multime de oua, iar mosului  nu-i dadea nici macar unul.

Asa ca intr-o zi, mosul isi pierdu rabdarea si zise:
- Babo, ia da-mi si mie niste oua ca tare mi-e pofta.
Iar baba, care era foarte zgarcita ii raspunse:
- Ia mai pune-ti pofta-n cui mosule, bate si tu cocosul sa-ti faca oua. Eu am batut gaina si ia uite acum cate oua face. Si mosul se apuca si bate cocosul si ii spuse:
- Ori faci oua, ori te duci  de la casa mea!
Si cum scapa din mainile mosului, cocosul pleca de-acasa. Si cum mergea el pe drum, gaseste o punguta cu doi bani, o ia in cioc si porneste catre casa mosului.

Dar pe drum se intalneste cu o trasura cu un boier si niste cucoane. Boierul ii vede in cioc punguta cu doi bani si ii zise vizitiului:

- Mai vizitiule, ia da-te jos si vezi ce are cocosul acela in cioc!

Vizitiul se da jos din trasura, prinde cocosul, ii ia punguta cu doi bani din cioc si o da boierului. Atunci cocosul suparat se ia dupa trasura si incepe a canta:

- Cucurigu boieri mari, da-ti punguta cu doi bani!


Boierul suparat ii zice vizitiului:
- Fir-ar sa fie de cocos, mai vizitiule, ia cocosul asta si arunca-l in fantana, poate s-o ineca.

Vizitiul se da jos din trasura, prinde cocosul si-l arunca in fantana. Cocosul, ce sa faca? Incepe a inghiti cate o gura de apa pana cand inghiti toata apa din fantana. Apoi, iese de-acolo si ajungand trasura din urma, incepe iar sa cante:
- Cucurigu boieri mari, da-ti punguta cu doi bani!

Atunci boierul suparat foc, cand ajunse acasa ii zise unei babe de la bucatarie:
- Fir-ar sa fie de cocos, babo ia cocosul asta si arunca-l in cuptorul plin cu jaratec.

Baba arunca cocosul in cuptorul plin cu jaratec. Cocosul ce sa faca? Incepe sa verse apa pe care o inghitise in fantana pana cand stinse focul. Apoi iese de acolo, se duse la fereastra boierului si incepe a canta:
- Cucurigu boieri mari, da-ti punguta cu doi bani!

Vazand ca nu scapa de cocos, boierul ii spuse vizitiului:
- Ia cocosul si arunca-l in cireada cu vite, poate il va lua in coarne vreo vita si l-o omori.

Vizitiul prinde cocosul, il arunca in cireada, dar ce sa vezi, cocosul inghitea boi, vaci, vitei, pe toate la rand pana le inghiti pe toate si se facu cat un munte de mare. Apoi se duce la fereastra boierului si incepe a canta:
- Cucurigu boieri mari, da-ti punguta cu doi bani!

Boierul, suparat foc, ia cocosul si-l arunca in haznaua cu galbeni sperand ca cocosul se va ineca cu vreun galben. Dar cocosul incepe a inghiti galbenii, unul cate unul, pana cand ii termina pe toti. Apoi iese de acolo si se duce din nou la fereastra boierului si canta:
- Cucurigu boieri mari, da-ti punguta cu doi bani!

Atunci boierul vazand ca n-are ce-i face, ii da punguta cu doi bani, zicand:
- Duca-se, bine ca am scapat de belea, ca n-a fost lucru curat cocosul asta!

Si cand a plecat cocosul, toate pasarile din ograda boierului s-au luat dupa el de parca era alai de nunta. Si ajungand cocosul la poarta mosului, incepe a canta:
- Cucurigu, cucurigu!

Atunci mosul iese repede afara si ce vede? Cocosul era cat un elefant, iar in urma lui veneau carduri nenumarate de pasari care de care mai frumoase. Mosul deschise poarta, iar cocosul ii zice:
- Stapane, asterne un tol in mijlocul ograzii.

Cocosul se aseza pe tol si scutura foarte tare din aripi si indata toata ograda se umplu de cirezi de vite; apoi cocosul turna pe tol o movila mare de galbeni.

Mosul era atat de bucuros, incat sarea in sus si saruta intr-una cocosul. Baba plesnea de ciuda vazand atatea bogatii. Si ii zise mosului:
- Mosule da-mi si mie niste galbeni. Iar mosul ii raspunse:

- Ia mai pune-ti pofta-n cui babo, eu cand ti-am cerut oua mi-ai dat? Acum bate si tu gaina sa-ti aduca galbeni.

Atunci baba bate gaina zicandu-i: "Ori faci galbeni, ori pleci de la casa mea". Si gaina saraca pleca pe drum si cum mergea ea asa gaseste pe drum o margica si o inghite. Apoi se intoarce la casa babei si canta la poarta:
- Cotcodac, cotcodac!

Baba ii deschide si gaina se duce direct pe cuibar, iar dupa vreo doua ceasuri se oua o margica. Cand vazu baba ca gaina isi batuse joc de ea, o lua la bataie pana o omori. Asa ca acum baba cea zgarcita ramase saraca lipita pamantului. In schimb mosul era foarte bogat, avea case mari, gradini frumoase si fiindca i s-a facut mila de baba, a pus-o gainarita. Pe cocos in schimb il purta dupa el peste tot, cu salba de aur la gat, incaltat cu ciubotele galbene si cu pinteni la calcaie.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu